Logo tylkoskoki

Leiber Reiterin kniet vor Pferd und füttert aus Hand

Mięśnie składają się z białek. Ich budulcem są aminokwasy. Bez codziennej podaży białka lub aminokwasów w paszy koń nie może budować mięśni. Szczególnie ważna jest podaż tak zwanych aminokwasów egzogennych. Organizm nie jest w stanie sam ich wyprodukować – trzeba je podawać codziennie. Jeśli chcesz aktywnie wspierać budowę mięśni podczas treningu, to nie tylko ilość białka jest kluczowa, ale jakość białka w paszy jest o wiele bardziej decydująca.

Aminokwasy: budulec białek = budulec mięśni.

Drożdże piwne są nie tylko bogate w białko, ale również mają wysoką naturalną zawartość niezbędnych aminokwasów, takich jak lizyna, metionina, treonina i tryptofan. Ponadto dostarczają pierwiastki śladowe, takie jak selen, chrom czy miedź oraz szereg witamin, takich jak kwas foliowy, niacyna, biotyna, a zwłaszcza witaminy z grupy B. Komórki nerwowe potrzebują do regeneracji dużej ilości witamin z grupy B. Niedobór może prowadzić do zwiększonego niepokoju i nerwowości. Drożdże piwne dostarczają wielu ważnych składników odżywczych, aby aktywnie wspierać odpor-ność, wydajność i sprawność konia! Ale drożdże piwne potrafią znacznie więcej!

Zdrowe jelita to klucz do zdrowego i silnego konia.

Jednym z najważniejszych źródeł energii dla włókien mięśniowych są krótko-łańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA). Koń może je sam wyprodukować za pomocą drobnoustrojów w jelicie grubym! Dzieje się tak głównie za sprawą bakterii celulolitycznych, które przekształcają hemicelulozy i celulozy m.in. siana w krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. To wolno uwalniające źródło energii może pokryć do 70% dziennego zapotrzebowania energetycznego konia.

Problem: mikroflora jelitowa jest bardzo podatna na zaburzenia równowagi.

Jeśli poziom pH w przewodzie pokarmowym zmienia się z powodu skoncentrowanej  paszy zawierającej dużo skrobi, zawsze ma to negatywny wpływ na aktywność mikrobiologiczną, a tym samym na produkcję krotkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Jeśli krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA) są tracone jako źródło energii, wydajność mięśni jest bezpośrednio osłabiona, a wzrost mięśni ograniczony. Zaburzenia równowagi w mikrobiomie dodatkowo prowadzą do braku aminokwasów, ponieważ koń nie jest w stanie odbudować i wykorzystać białka drobnoustrojów do aminokwasów nieistotnych. To znowu ma negatywny wpływ na wydajność mięśni lub szansę na ich budowanie podczas treningu. Ponadto trwale zaburzony mikrobiom jelitowy powoduje szereg chorób, m.in. na: kolkę, wrzody żołądka (EGUS), biegunkę, utratę wagi itp., a także ma negatywny wpływ na metabolizm (wątrobowy), układ hormonalny i układ odpornościowy poprzez GALT (tkanka limfatyczna związana z jelitami).

Leiber Reiterin mit Turnierpferd

Karmiąc konia - karmisz mikroflorę

Aktywność drobnoustrojów w jelicie grubym można stymulować  za pomocą prawdziwych drożdży piwnych! Jest to dobrze znane w praktyce od dziesięcioleci i zostało również udowodnione w wielu badaniach naukowych. Pasze zawierające dodatkowo pektyny, takie jak wysłodki buraczane lub wytłoki z jabłek (jak w YeaFi® AB) lub składniki dietetyczne, takie jak młóto browarniane  (jak w YeaFi® BT) mają wysoką zawartość błonnika fermentującego. Są więc idealnymi składnikamii, aby w idealny sposób wzmocnić pozytywne prebiotyczne i odżywcze aspekty drożdży piwnych!

Interyeast / YeaFi® BT / YeaFi® AB dla koni :

  • wspomagają trawienie i zdrowie jelit
  • poprawiają ocenę kondycji ciała (BCS)
  • poprawiają jakość skóry i sierści oraz długofalowo poprawiają jakość kopyt
  • wspomagają układ odpornościowy w sytuacjach stresowych
  • pozytywnie wpływają na kondycję, rozwój mięśni i jezdność

Prawdziwe drożdże piwne! Prawdziwy, skuteczny efekt !

W celu uzyskania więcej informacji skontaktuj się z dr inż. Andrzejem Sobierajem :

+48 695 122 505, Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Zrzut ekranu 2022 04 5 o 10.55.54

Autor: Maike RAKEBRANDT; Senior Product Management Equine & Pet, Leiber GmbH 


W tym tygodniu

  • HZO Dąbrówka Mała POL
    22-24.11.2024
           
  • CSI2* Gorla Minore ITA
    21-24.11.2024
           
  • CSI2* Opglabbeek BEL
    21-24.11.2024
           
  • HZO Leszno POL
    22-24.11.2024
           
  • HZO Michałowice POL
    22-24.11.2024
           
  • LGCT Playoffs Riyadh KSA
    20-23.11.2024
           
  • CSI5*-W Santa Anita USA
    20-25.11.2024
           
  • CSI4* Rouen FRA
    21-24.11.2024
           

Ranking PZJ (31.10.2024)

1. Adam Grzegorzewski 2005
2. Jarosław Skrzyczyński 1790
3. Maksymilian Wechta 1614
4. Dawid Kubiak 1593
5. Marek Wacławik 1552
6. Michał Kaźmierczak 1403
7.

Tomasz Miśkiewicz

1302
8. Dawid Skiba 1223
9. Przemysław Konopacki 1128
10. Andrzej Opłatek 920
  CAŁY RANKING  

Polacy w rankingu FEI (31.10.2024)

277 Adam Grzegorzewski 795
290 Jarosław Skrzyczyński  775
383 Maksymilian Wechta 593