Logo tylkoskoki

Leiber Reiterin kniet vor Pferd und füttert aus Hand

Mięśnie składają się z białek. Ich budulcem są aminokwasy. Bez codziennej podaży białka lub aminokwasów w paszy koń nie może budować mięśni. Szczególnie ważna jest podaż tak zwanych aminokwasów egzogennych. Organizm nie jest w stanie sam ich wyprodukować – trzeba je podawać codziennie. Jeśli chcesz aktywnie wspierać budowę mięśni podczas treningu, to nie tylko ilość białka jest kluczowa, ale jakość białka w paszy jest o wiele bardziej decydująca.

Aminokwasy: budulec białek = budulec mięśni.

Drożdże piwne są nie tylko bogate w białko, ale również mają wysoką naturalną zawartość niezbędnych aminokwasów, takich jak lizyna, metionina, treonina i tryptofan. Ponadto dostarczają pierwiastki śladowe, takie jak selen, chrom czy miedź oraz szereg witamin, takich jak kwas foliowy, niacyna, biotyna, a zwłaszcza witaminy z grupy B. Komórki nerwowe potrzebują do regeneracji dużej ilości witamin z grupy B. Niedobór może prowadzić do zwiększonego niepokoju i nerwowości. Drożdże piwne dostarczają wielu ważnych składników odżywczych, aby aktywnie wspierać odpor-ność, wydajność i sprawność konia! Ale drożdże piwne potrafią znacznie więcej!

Zdrowe jelita to klucz do zdrowego i silnego konia.

Jednym z najważniejszych źródeł energii dla włókien mięśniowych są krótko-łańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA). Koń może je sam wyprodukować za pomocą drobnoustrojów w jelicie grubym! Dzieje się tak głównie za sprawą bakterii celulolitycznych, które przekształcają hemicelulozy i celulozy m.in. siana w krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. To wolno uwalniające źródło energii może pokryć do 70% dziennego zapotrzebowania energetycznego konia.

Problem: mikroflora jelitowa jest bardzo podatna na zaburzenia równowagi.

Jeśli poziom pH w przewodzie pokarmowym zmienia się z powodu skoncentrowanej  paszy zawierającej dużo skrobi, zawsze ma to negatywny wpływ na aktywność mikrobiologiczną, a tym samym na produkcję krotkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Jeśli krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA) są tracone jako źródło energii, wydajność mięśni jest bezpośrednio osłabiona, a wzrost mięśni ograniczony. Zaburzenia równowagi w mikrobiomie dodatkowo prowadzą do braku aminokwasów, ponieważ koń nie jest w stanie odbudować i wykorzystać białka drobnoustrojów do aminokwasów nieistotnych. To znowu ma negatywny wpływ na wydajność mięśni lub szansę na ich budowanie podczas treningu. Ponadto trwale zaburzony mikrobiom jelitowy powoduje szereg chorób, m.in. na: kolkę, wrzody żołądka (EGUS), biegunkę, utratę wagi itp., a także ma negatywny wpływ na metabolizm (wątrobowy), układ hormonalny i układ odpornościowy poprzez GALT (tkanka limfatyczna związana z jelitami).

Leiber Reiterin mit Turnierpferd

Karmiąc konia - karmisz mikroflorę

Aktywność drobnoustrojów w jelicie grubym można stymulować  za pomocą prawdziwych drożdży piwnych! Jest to dobrze znane w praktyce od dziesięcioleci i zostało również udowodnione w wielu badaniach naukowych. Pasze zawierające dodatkowo pektyny, takie jak wysłodki buraczane lub wytłoki z jabłek (jak w YeaFi® AB) lub składniki dietetyczne, takie jak młóto browarniane  (jak w YeaFi® BT) mają wysoką zawartość błonnika fermentującego. Są więc idealnymi składnikamii, aby w idealny sposób wzmocnić pozytywne prebiotyczne i odżywcze aspekty drożdży piwnych!

Interyeast / YeaFi® BT / YeaFi® AB dla koni :

  • wspomagają trawienie i zdrowie jelit
  • poprawiają ocenę kondycji ciała (BCS)
  • poprawiają jakość skóry i sierści oraz długofalowo poprawiają jakość kopyt
  • wspomagają układ odpornościowy w sytuacjach stresowych
  • pozytywnie wpływają na kondycję, rozwój mięśni i jezdność

Prawdziwe drożdże piwne! Prawdziwy, skuteczny efekt !

W celu uzyskania więcej informacji skontaktuj się z dr inż. Andrzejem Sobierajem :

+48 695 122 505, Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Zrzut ekranu 2022 04 5 o 10.55.54

Autor: Maike RAKEBRANDT; Senior Product Management Equine & Pet, Leiber GmbH 


W tym tygodniu

  • CSI2* Warka POL
    15-18.05.2025
           
  • CSI2* Busto Arsizio ITA
    15-18.05.2025
           
  • CSIO Youth/CSI2* Busto Arsizio ITA
    15-18.05.2025
           
  • CSI2* Bonheiden BEL
    15-18.05.2025
           
  • ZO Sosnowice POL
    16-18.05.2025
           
  • ZO Gościszów POL
    16-18.05.2025
           
  • CSI5* LGCT Madryt ESP
    16-18.05.2025
           
  • CSI5* Windsor GBR
    16-18.05.2025
           

Ranking PZJ (30.04.2025)

1. Adam Grzegorzewski 2026
2. Maksymilian Wechta 1807
3. Dawid Kubiak 1640
4. Jarosław Skrzyczyński 1338
5. Michał Kaźmierczak 1232
6. Marek Wacławik 1163
7. Przemysław Konopacki 1128
8. Michał Ziębicki 1052
9. Dawid Skiba 1050
10. Mściwoj Kiecoń 1049
  CAŁY RANKING  

Polacy w rankingu FEI (30.04.2025)

276 Adam Grzegorzewski 825
402 Maksymilian Wechta 578
437 Jarosław Skrzyczyński  530